Що не можна робити при глаукомі ока

Estimated read time 1 min read

Вилікувати глаукому повністю – не можна. Різними способами можна лише боротися з її головним симптомом – постійно підвищеним внутрішньоочним тиском. Медикаментозне лікування зменшуватиме його поступово протягом кількох тижнів. Хірургічне – дає швидкий ефект, але не видаляє причину розвитку глаукоми. І в обох випадках залишається ризик рецидиву. Тому якщо ви одного разу поставили такий діагноз, потрібно назавжди змінити свій спосіб життя, щоб не посилити ситуацію. Що таке артифакія очей можете дізнатися тут https://majestic.org.ua/artifakiya-ochi-shho-ce-take/.

Фізична праця

Багато заборон при глаукомі стосуються фізичних навантажень. Пацієнтам із цим діагнозом категорично не можна виконувати довгу роботу з нахилу. Сюди відноситься як робота на городі, так і миття підлоги, прання. Протипоказані і надмірні навантаження, наприклад, підняття тяжкості. Подібна діяльність викликає приплив крові до голови та підвищує внутрішньоочний тиск.

Аналогічний ефект мають перегрівання та переохолодження. Людям з глаукомою не слід довго перебувати у лазні, на пляжі у сонячні та спекотні дні, працювати у гарячому цеху. Як, втім, і купатися у холодній воді – це може спричинити спазм судин.

Тяжке навантаження слід замінити гімнастикою, плаванням, прогулянками на свіжому повітрі, взимку – на лижах.

Зорові навантаження

При глаукомі не протипоказано. Вона навіть може бути корисною. Головне умови – гарне висвітлення.

А ось сутінки і темрява, навпаки, небажані хворим на глаукому. Нестача світла змушує зірки розширюватися, що призводить до підвищення тиску в очах. Якщо пацієнт проведе у темряві тривалий час, це може спровокувати різке погіршення стану. Вкрай не рекомендують керувати авто вночі.

У ясні ж дні офтальмологи радять носити сонцезахисні вічка із зеленим склом. Дослідження показали, що цей колір знижує тиск у власних очах.

Що не можна робити при глаукомі ока

Медикаменти

При глаукомі є низка обмежень щодо прийому ліків. Завжди потрібно попереджати свого лікаря – будь-якої спеціалізації – про діагноз. Він повинен враховувати це захворювання для призначення лікування.

Так, при глаукомі протипоказані: антидепресанти, очні краплі з судинозвужувальним ефектом, антиконвульсанти, препарати проти хвороби Паркінсона та оральні контрацептиви.

Дієта та спосіб життя

Жорстких обмежень у харчуванні для людей із глаукомою немає. Офтальмологи лише радять не захоплюватися солоними, маринованими, солодкими та жирними продуктами. Також краще відмовитися від кави та міцного чаю. Акцент у раціоні слід зробити на молочних продуктах, овочах, фруктах та злаках – всьому тому, з чого організм може отримувати вітаміни та корисні мікроелементи.

Окремо стоїть алкоголь. Міцні напої в перші хвилини після прийому знижують внутрішньоочний тиск, але потім підвищують його. Більше того, алкоголь згубно впливає на очний нерв. Також при глаукомі під забороною куріння. Нікотин призводить до атрофії очного нерва.

І насамкінець хотілося б відзначити, що здоровий повноцінний сон важливий при глаукомі, як і просто по життю. Однак саме при захворюванні очей рекомендується спати на високих подушках, щоби вночі кров і рідина не застоювалися в оці.

+ There are no comments

Add yours